تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل در چیست کدام یک بهتر است. سیستم تهویه مطبوع از سری تجهیزات مهم و حائز اهمیت در سازههای ساختمانی به شمار میآید. چرا که این سیستمها در به وجود آوردن فضایی مطلوب و دلنشین و قابل تحمل برای ساکنین نقش دارند. وسایل و اجزای متفاوتی به منظور تامین هوایی مطبوع در صنعت تاسیسات ساختمان طراحی و ساخته شدهاند که هریک به شیوه و روش خاصی دمای دلخواه کاربر را تامین میکنند. دو مورد از رایجترین سیستمهای حرارتی و بردوتی مورد استفاده در ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی داکت اسپلیت و فن کویل میباشد. هردوی اینها زیر شاخهی سیستم تهویه مطبوع در تاسیسات به شمار میآیند که با مصرف انرژی هوایی مورد نیاز را فراهم میکنند. داکت اسپلیت و فن کویل هریک عملکرد مختص به خود را دارا میباشد و به شیوهی خاص خود هوا را مطبوع میکند که در ادامه فرق داکت اسپلیت و فن کویل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل:
همانطور که اشاره شد داکت اسپلیت و فن کویل از سری سیستمهای تهویه مطبوع پرکاربرد در سراسر دنیا به شمار میآیند. این سری از تجهیزات عملکرد مختص به خود را دارا بوده و نسبت به دیگری مزایا و معایبی نیز دارند که در ادامه تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل را بررسی خواهیم کرد. به منظور بیان تفاوت این دو، بهتر است در ابتدا نگاهی به نحوهی عملکرد هریک از سیستمهای مذکور داشته باشیم. چرا که برای انتخاب بهترین نوع سیستم سرمایشی مورد نیاز لازم است که موقعیت و شرایط سازه را در نظر داشت.
چگونگی عملکرد داکت اسپلیت و فن کویل:
داکت اسپلیت همانطور که از نامش پیداست از دو یونیت مجزا تهیه شده که از طریق لولههای مسی و کابل اتصال با یکدیگر در ارتباط هستند. بخش داخلی یا همان هواساز به صورت کانالی درون سقف نصب میشود، کندانسور و یا همان یونیت خارجی نیز در فضای بیرونی ساختمان تعبیه میگردد. در این سیستم از طریق سیکل تبرید و متراکم سازی گاز مبرد درون محفظه ی کمپرسور هوای مورد نیاز تامین میشود. هواساز به تنهایی قادر به انتقال هوای ایجاد شده توسط کندانسور نیست بلکه لازم است از طریق کانال کشی بخشهای داخلی ساختمان را پوشش داد. بنابراین برای نصب و اجرای داکت اسپلیت نیاز به کانال کشی مناسب و محلی برای قرار گرفتن کندانسور خواهیم داشت.
در مقابل سیستم تهویه مطبوع فن کویل را داریم. فن کویلهای ساختار پیچیده و درهمی ندارند. به این صورت که تنها از یک یونیت هواساز تهیه شده که داخل آن از یک فن و کویل آب استفاده شده است. نحوه ی عملکرد فن کویل به این صورت است که از طریق پکیج و چیلر آب مورد نیاز مدار را تامین میکند. با جریان آب درون کویل و به چرخش در آمدن فن دستگاه، هوای ایجاد شده به داخل محیط منتقل میشود. با توجه به یک تکه بودن فن کویلها تنها قادر به پوشش یک فضای مشخص هستند. بنابراین همین امر میتواند از تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل باشد.
موقعیت نصب داکت اسپلیت و فن کویل:
به منظور بیان تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل میتوان موقعیت و شرایط نصب آنها را در نظر گرفت. فن کویلها در مدلهای دیواری، زمینی، سقفی، داکتی و کانالی طراحی و ساخته میشوند بنابراین بدون محدودیت میتوان با توجه به شرایط و موقعیت ساختمان بهترین نوع آن را انتخاب و اجرا نمود. اما همانطور که اشاره شد تنها میتوان برای یک فضا از این سیستمها بهرهمند شد. اما داکت اسپلیتها درون سقف بدون اشغال فضای مفید سازه و به وسیلهی کانال کشی چندین فضا را به طور همزمان پوشش میدهند.
فرق داکت اسپلیت و فن کویل:
فن کویلها آبگرم مورد نیاز مدار را در فصل زمستان از پکیج و یا موتورخانه تامین میکنند، و در روزهای گرم برای ایجاد هوای سرد و خنک آب مورد نیاز را از چیلرها دریافت مینماید. به این ترتیب اگر فن کویل را برای سیستم حرارتی و بردوتی ساختمان خود در نظر گرفته اید لازم فضایی نیز برای موتورخانه و نیز چیلرها فراهم آورید. با این حال از تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل میتوان به این موضوع اشاره داشت. داکت اسپلیت با مصرف برق عمل متراکم سازی گاز مبرد درون محفظهی کمپرسور را انجام میدهد.
هزینهی خرید و نگه داری داکت اسپلیت و فن کویل:
داکت اسپلیتها با قیمت بالاتری نبست به فن کویلها در بازار به فروش میرسند. بنابراین توصیه میشود از داکت اسپلیت در ساختمانهای با متراژ بالا و محیطهای اداری که نیاز به حجم زیادی از هوا دارند استفاده شود چرا که برای نصب و اجرا علاوه بر خرید دستگاه نیاز به کانال کشی نیز میباشد. فن کویلها نیز در مکانهای عمومی و فضاهای مجزا گزینهی ایده آلی به شمار میآیند. با توجه به قیمت زیاد برق استفاده از سیستم گرمایشی داکت اسپلیت خیلی مقرون به صرفه نیست، که به همین جهت بسیاری از داکت اسپلیتها قابلیت اتصال کویل آبگرم نیز دارا میباشند.