تعریف پرده هوا:
پرده هوا (Air Curtain) یک جریان هوای دمنده است که با بهرهگیری از آن میتوان دو فضا را از یکدیگر جدا کرد. جداسازی این دو فضا میتواند با اهداف متفاوتی انجام شود. از ایجاد یک عایق حرارتی در مکان عبور و مرور تا ایجاد یک لایۀ هوایی برای جلوگیری از نفوذ حشرات یا گرد وغبار به محوطۀ موردنظر، از دستگاه پرده هوا صنعتی معمولاً در مراکز صنعتی، تجاری و اداری استفاده میشود. به طور مثال تصور کنید در یک فروشگاه یا یک رستوران میخواهید محیط داخل را از محیط خارج جدا کنید و برای مثال از ورود حشرات موذی و گرد وغبار به این محیط جلوگیری کنید. برای این کار میتوانید از پردههای هوا در جلوی دربهای ورودی بهره ببرید به این صورت که با باز شدن درب ورودی، دستگاه پرده هوا به صورت اتوماتیک شروع به کار کرده و فضای داخل را از فضای بیرونی جدا کند. دستگاه پردۀ هوا معمولاً در بالای دربهای ورودی نصب شده و به واسطۀ بهرهگیری از یک فن قوی، جریان هوا را به صورت عمودی یا حتی افقی میدمد. در فضاهای خاص، وقتی دستگاه فن در بالای درب نصب میشود، یک دستگاه مکنده نیز در کف و روبروی دمنده قرار میگیرد که باعث میشود جریان هوا به صورت پردهای یکنواختتر عمل کند.
کاربردهای این دستگاه:
در این بخش قصد داریم به کاربردهای این دستگاه اشاره کنیم. از پردههای هوا در مکانهای متعدد و با اهداف متعددی میتوان استفاده کرد. ولی اگر قرار باشد کاربردهای کلی این دستگاه را فهرست کنیم، میتوانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم:
-
جلوگیری از هدررفت گرما: میدانید که هوا یک عایق حرارتی است. به همین خاطر در مکانهایی که دارای درب اتوماتیک است و رفت و آمد از آن زیاد صورت میگیرد، میتوان برای جلوگیری از هدررفت گرما از پرده هوا استفاده کرد. دستگاههای پرده هوا میتوانند پردهای به ضخامت سه تا پنج سانتیمتری در جلوی درب رفت و آمد ایجاد کنند که عایق خوبی در برابر نفوذ گرما و یا سرماست.
-
جلوگیری از نفوذ حشرات: جلوگیری از نفوذ حشرات در آشپزخانهها و رستورانها همیشه یک معضل برای بهداشت این مکانهاست. استفاده از پرده هوا میتواند این مشکل را تا حد بالایی حل کند. جریان هوای ایجاد شده، همانند یک پردۀ ضخیم در برابر حشرات عمل میکند.
-
جلوگیری از نفوذ گرد و غبار: در مکانهایی که نیاز به هوای پاک و بدون آلاینده است و بهداشت محیط اهمیت بالایی دارد نیز میتوان از پرده هوا بهره برد. جریان هوای ایجاد شده در جلوی دربهای ورود و خروج میتواند یک مانع مناسب برای جلوگیری از ورود ذرات آلاینده و گرد و غبار باشد.
انواع پرده هوا:
پردههای هوا به صورت عمده در دو دسته طبقه بندی میشوند. دستۀ اول مدلهای تجاری و اداری و دستۀ دوم مدلهای صنعتی.
-
پرده هوا تجاری – اداری: در طراحی و ساخت پرده هواهای تجاری–اداری به زیبایی و شکل طراحی اهمیت بیشتری داده میشود. همچنین در این حالت دستگاه باید فضای کمتری را اشغال کرده و میزان مصرف برقش نیز کمتر باشد. در برخی از مدلهای تجاری-اداری میتوان دستگاه پرده هوا را به کویلهای حرارتی نیز تجهیز کرد که برای فصلهای سرد سال قابل استفاده باشند.
-
پرده هوا صنعتی: طراحی پرده هواهایی که برای استفادههای صنعتی هستند، معمولاً به صورت اختصاصی انجام میگیرد. اندازۀ پرده هواهای صنعتی با توجه به محل نصب تعیین شده و قدرت فشار باد نیز در زمان طراحی قابل تنظیم است. به خاطر بزرگ بودن پرده هواهای صنعتی و قدرت بالای آنها، مصرف انرژی نیز بیشتر از پرده هواهای تجاری-اداری خواهد بود.
انتخاب پرده هوا:
در ادامه قصد داریم شما را در انتخاب این دستگاه کمی راهنمایی کنیم. در انتخاب و خرید پرده هوا نکات بسیاری وجود دارد که باید به آن دقت کرد. باید بدانید که هدفتان از نصب پرده هوا چیست و چه انتظاری از آن دارید. نکاتی که در ادامه میآید، مهمترین نکتههایی است که در زمان انتخاب دستگاه پرده هوا باید به آن دقت کنید:
دقت داشته باشید که انتخاب پرده هوا، اگر به شکل مناسب صورت بگیرد، میتواند در کاهش میزان مصرف انرژی دستگاههای تهویه تأثیرگذار باشد. بین کاربرد و هدف استفاده از پرده هوا باید تناسب وجود داشته باشد. برای مثال نصب یک دستگاه با قدرت دمندگی پایین، ممکن است نتواند جلوی نفوذ جریان هوای سرد را بگیرد. یا نصب یک دستگاه تجاری–اداری با دمندگی بالا در ارتفاع کم، میتواند آزاردهنده باشد. برای اینکه بهترین نتیجه را از نصب این دستگاه بگیرید، بهتر است در زمان انتخاب دستگاه، مدلی را انتخاب کنید که تمام عرض درب را پوشش دهد. مدلهای متفاوتی از دستگاههای پرده هوا وجود دارد؛ که برخی از آنها دارای کویلهای حرارتی یا اسپری آب است.
در ادامه باید اضافه کنیم که با توجه به برنامههای کاهش مصرف انرژی در آینده استفاده از تکنولوژیهای جدید شاید هزینه بر باشد اما در دراز مدت علاوه بر پایین اوردن و صرفهجویی در انرژی هزینههای بعدی را نیز جبران میکند به همین منظور
فروشگاه دما نوین پیشنهاد میکند که با انتخاب و یک برنامهریزی درست انرژیهای مصرفی را برای آیندگان نیز حفظ کنیم.